wtorek, 25 stycznia 2011

Placek bezowy

Składniki:
Biszkopt: 3/4 szklanki cukru,
3/4 szklanki mąki, 5 jaj,
3 łyżki kakao, płaska łyżka octu,
łyżka proszku do pieczenia.
Masa: pół kostki masła, pół
kostki margaryny, 2 jaja,
6 łyżek cukru, kartonik małych bezów,
30 dag truskawek świeżych lub mrożonych.
Polewa: pół kostki margaryny lub masła,
cukier, woda, kakao.

 
Wykonanie:
Białka i cukier ubić na sztywną pianę, dodać
mąkę, lekko wymieszać. Żółtka utrzeć z octem,
dodać kakao z proszkiem do pieczenia, połączyć
z masą z białek i upiec biszkopt. Jaja z cukrem ubić
mikserem na parze na puszystą masę, wystudzić,
następnie po łyżce dodawać do utartego masła z
margaryną, ciągle miksując. Do kremu dodawać po
trochu truskawki, także ucierając. Ostudzony biszkopt
pokroić w poprzek, posmarować połową kremu, wetknąć
bezy ( ile się zmieści ), nałożyć resztę kremu i przykryć
biszkoptem. Wierzch placka polać polewą czekoladową
i przybrać pozostałymi bezami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz