piątek, 11 marca 2011

Szarlotka

Składniki:
1/2 kg mąki
1/2 kostki margaryny
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
opakowanie cukru waniliowego
3 jajka
2 łyżki śmietany
2 garście rodzynek
6 dużych jabłek

Wykonanie:
Z mąki margaryny cukru proszku do pieczenia, cukru
waniliowego, 3 jajek i 2 łyżek śmietany zagnieć ciasto
i podziel na dwie części. Na papierze do pieczenia rozwałkuj
jedną część ciasta i podpiecz na złoty kolor. Rodzynki zalej
wrzątkiem i odstaw by zmiękły. Jabłka pokrój na plasterki
i posyp je cynamonem i cukrem. Potem odstaw by puściły sok.
Odsączane jabłka ułóż na podpieczonym spodzie posyp
rodzynkami (odsączonymi z wody), nakryj drugą część ciasta.
Możesz posmarować na wierzchu odrobiną białka. Piecz na złoty
kolor w piekarniku ok. 40 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz