wtorek, 25 stycznia 2011

Fale dunaju

Składniki:
kostka masła roślinnego,
6 jaj, 2 szklanki mąki,
szklanka cukru pudru,
cukier waniliowy,
olejek rumowy,
2 łyżki kakao,
2 łyżeczki proszku do
pieczenia, owoce z kompotu
lub świeże.
Krem:
kostka margaryny,
pół litra mleka,
pół szklanki cukru,
po dwie łyżki mąki
ziemniaczanej i pszennej,
cukier waniliowy.
Polewa:
pół kostki margaryny,
szklanka cukru pudru,
2 łyżki kakao,
2 łyżki wody.


Wykonanie:
Utrzeć masło z cukrem, dodając po jednym żółtku,
mąkę wymieszaną z proszkiem i ubitą na sztywną
pianę. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część
wyłożyć na blachę, do drugiej dodać kakao i dwie
łyżki wody, po czym wyłożyć na jasną część ciasta.
Na wierzchu dość gęsto rozłożyć owoce i piec około
45 minut. Z mleka, cukru i mąki ugotować budyń.
Ostudzony dodawać stopniowo do utartej margaryny.
Gdy ciasto ostygnie, nałożyć na nie krem. Polewę
sporządzić rozpuszczając w garnku jej składniki. Gdy
wystygnie, oblać nią ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz