czwartek, 30 grudnia 2010

Placek cytrynowy

Składniki:
25 dag cukru, 4-5 jaj,
25 dag margaryny,
po 18 dag mąki pszennej
i ziemniaczanej, skórka
starta z 2-3 cytryn, sok
z jednej cytryny


Wykonanie:
Składniki ciasta po kolei wkładać
i ucierać na jednolitą masę lub
najpierw utrzeć w misce cukier
z jajami, potem dodać margarynę,
skórkę, dosypać obie mąki i wlać
sok z cytryny. Można dodać łyżeczkę
proszku do pieczenia, ale jeśli ciasto
będzie dobrze utarte lub zmiksowane
nie jest to potrzebne. Wysmarować
prodiż lub formę margaryną, obsypać
tartą bułką, włożyć ciasto i piec ok. 40 min.

1 komentarz:

  1. Ciasto wygląda na mocno cytrynowe i wilgotne, czyli takie jak najbardziej lubię! W zimie bardziej ciągnie mnie do cytryn więc n pewno wypróbuje :)
    Magdzikowe Wypieki
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń