czwartek, 30 grudnia 2010

Karpatka

Składniki:
Ciasto: szklanka mąki pszennej,
 pół kostki margaryny, 5 jaj,
szklanka wody. Krem: kostka
masła, pół litra mleka, 3 łyżki
mąki ziemniaczanej, 2 łyżki
mąki pszennej, cukier waniliowy,
2 łyżki cukru


Wykonanie:
Rozpuścić margarynę, dodać wodę
i mąkę, zagrzać, aż ciasto zacznie
odchodzić od garnka. Schłodzić.
Do zimnej masy dodawać po jednym jaju
i ucierać. Podzielić na 2 blachy i upiec
w dobrze nagrzanym piekarniku. Z mleka,
mąki i cukru ugotować budyń. Utrzeć masło
i dodawać po łyżce oziębionego budyniu.
Przełożyć placki masą. Wierzch można polać
polewą czekoladową. Ostudzone ciasto pokroić
jeszcze w blasze na kwadraty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz